ערכים דמוקרטיים, התרבות היהודית והוראת מקצועות הרוח באמצעות הסכתים

• תרבות יהודית-ישראלית
  • מורי מקצועות הרוח, חט"ב: תרבות יהודית-ישראלית, אזרחות, היסטוריה, תנ"ך, ספרות ומחנכים

• 16/10/2023
הקורס סגור להרשמה

חלק גדול מתוכניות הלימודים במקצועות הרוח: ספרות, תרבות יהודית-ישראלית, אזרחות, היסטוריה ותנ"ך עוסקים באופן ישיר או עקיף בשאלות של ערך. במרחב היומיומי שלנו אנחנו והתלמידים שלנו נפגשים כל הזמן עם קונפליקטים ודילמות שברקע שלהן עומדות שאלות של ערכים.

בימים אלה עולה לאוויר הסכת חדש לילדים מבית מטח: "על רגל אחת: שיחות על ערכים דמוקרטיים בתרבות היהודית-ישראלית".

בקורס נרצה ללמוד יחד כיצד ניתן לשלב פרקי פודקאסט בהוראה כדי לקדם שיח על ערכים דמוקרטיים, המחובר  אל התרבות היהודית. נברר את מהותם של ערכים כמו: שוויון, כבוד, חירות, אמת, צדק ומשפט ואת נקודות המפגש של בני נוער עם ערכים אלה בחיי היום יום שלהם. נלמד כיצד שיח על אודותם יכול לפתח את החשיבה של בני הנוער ולתרום לרפלקציה אישית שלהם על אודות ערכים אלה.

בעת הזו, התלמידים שומעים ומעורים בשיח על דמוקרטיה. פרקי ההסכת יאפשרו הבנה של רעיונות, מונחים וערכים והקשרם לתרבות היהודית.

התהליך ילווה בחמישה עשר פרקי ההסכת, המיועדים לשילוב בהוראה לחט"ב. כל פרק כולל שיחה בין בני ובנות נוער ובין מומחה על ערך אחר, בעקבות מקרה מסוים שמטריד אותם.

הקורס ידגיש שלושה היבטים מרכזיים:

• מתודה – מהו הסכת ואיך מספרים סיפור דמוקרטי באמצעותו?
  • תוכן – אילו ערכים עומדים בבסיס התפיסה הדמוקרטית?
  • פרקטיקה בכיתה – כיצד ניתן לשלב הסכתים בהוראה?

היכרות והעמקה בערכים דמוקרטיים והומניים והקשרם לתרבות היהודית-ישראלית משולבים במקצועות הרוח.

הסכת בהוראה בכיתה ושימוש בו.

היכרות עם עולם ההסכתים ותרומתם האפשרית לשכלול מיומנויות אצל תלמידים.

צוות תרבות ישראל, מטח.

היקף ומבנה הקורס

הקורס יהיה במתכונת היברידית: מפגשים סינכרוניים, משימות א-סינכרוניות ומפגש פנים אל פנים בבית מטח.

• הקורס מוכר לאופק ולעוז לתמורה.
  • הקורס פתוח למורי מקצועות הרוח: תרבות יהודית-ישראלית, אזרחות, היסטוריה, תנ"ך, ספרות ומחנכים.
  • מומלץ למורי חט"ב.
  • על מנת לקבל גמול יש לצבור 30 שעות.
  • מורים מקהילת תרבות ישראל מבית מטח יכולים לצבור עד 10 נקודות על בסיס השתתפות בפעילות הקהילה (מפגשים ושיתופים). מורה קהילה שנרשם להשתלמות זו יקבל את המידע הנדרש מצוות המנחים.

למידע נוסף

tarbut@cet.ac.il