דיבור בפני קהל – עברית על יסודי

• עברית במודל "איחוד מול ייחוד"
  • מורים לעברית בעל-יסודי

• 20/11/2019

לא פעם בשגרת חיינו אנחנו נדרשים לדבר בפני קהל. שלא כמו בדיבור ספונטני, בנסיבות לימודיות במסגרת "הדיבור האקדמי" הדיבור מתוכנן מראש והוא חלק מתהליכי ההוראה למידה הערכה בעברית.

הכתיבה נותנת לנו את המילים ואת הרעיונות. לדיבור ישנן עוצמות נוספות הקשורות ביכולת לדרבן, להעצים, לעורר השראה. הצגת דברים בפני קהל מבקשת להסביר, לתאר, ללמד, לשכנע. בניגוד לדעה הרווחת מיומנויות אלה נרכשות וניתנות ללמידה. זאת נעשה בשיעורי העברית.

בהשתלמות "הבעה בעל פה – דיבור בפני קהל  בשיעורי העברית" תרכשו את מיומנויות ההבעה בעל פה, ותוכלו לשלב אותן בצורה מודעת ומתוכננת מראש בתהליכי ההוראה, הלמידה וההערכה בשיעורי העברית. נוסף לכך תוכלו ליישמן גם בתחומי הדעת האחרים כחלק מ"הדיבור האקדמי" הנדרש כיום בהקשרים לימודיים מגוונים.

במהלך ההשתלמות תתנסו בתהליך מובנה של פיתוח יכולות הביטוי בעל פה  ובהעברת מסר בפני קהל בתכנים משמעותיים ורלוונטיים ללומדים. רכישת התהליך תיעשה באמצעות התנסויות חוזרות ונשנות בצפייה בדוברים ובדיבור באופן פעיל תוך כדי חיזוק המודעות למאפייני הסוגות השונות (הרצאה ודיון בעיקר), התייחסות לרכיבי השיח הדבור ולאסטרטגיות רטוריות בהם יתנסו התלמידים בשיעורי העברית.

פיתוח מיומנויות הדיבור בפני קהל בקרב התלמידים מחזק תהליכי עיבוד מידע, הבנה מעמיקה של תכנים, הערכה ביקורתית וכתיבה מיטבית לצד העצמה אישית, תקשורתית וחוויתית.

קהל יעד

מורים לעברית בעל יסודי.

עדה מאורי

1. הרחבת הידע אודות הסוגות ומגוון ההזדמנויות של דיבור בפני קהל בשיעורי העברית – "דיבור אקדמי": קריאה בקול, הרצאה, דיון
  2. העמקה במיזוג מקורות מידע לטובת שכנוע בעל פה והצגה ברורה של הדברים
  3. שימוש מושכל באמצעים רטוריים בהתאם לנסיבות השיח בעמידה בפני קהל
  4. צפייה מושכלת בהרצאה לצורך לימוד העקרונות להכנתה ולהערכתה
  5. למידה מהתנסויות של מורים מהשטח – למידת עמיתים
  6. מתן מענה למורים להערכה חלופית במסגרת 30% במגוון הזדמנויות לימודיות בהתאמה לתחומי הדעת ( שלהב"ת )

היקף הקורס

היקף ההשתלמות: 30 שעות. ההשתלמות מוכרת לגמול עם ציון ל"אופק חדש" ו"עוז לתמורה"ההשתלמות ניתנת ליישום במסגרת שיעורי העברית בחטיבת הביניים  והערכה חלופית במסגרת 30%-70% בחטיבה העליונה במגוון הזדמנויות לימודיות.

דרישות הקורס

לקבלת גמול השתלמות יש לקחת חלק פעיל בכל חלקי ההשתלמות ולהגיש עבודה מסכמת. כחלק ממשימות הקורס תידרשו להתנסות בפעילויות, לצלם את עצמכם, לדווח ולקבל משוב, ללמוד בחברת עמיתים וליישם את הנלמד עם תלמידים בכיתה.

מפגש פתיחה

יום ד' , 20.11.19  , כ"ב בחשוון תש"פ. מפגש הפתיחה יהיה פנים אל פנים ויתקיים במטח, קלאוזנר 16 ת"א, בין השעות 16:30 – 19:30

נושא המפגש: המעטפת המבואית של הבעה בעל פה – דיבור בפני קהל בשיעורי העברית

שימו לב! בהתאם לנהלים החדשים של משרד החינוך, קבלת גמול מותנית בהשלמת כל משימות הקורס כולל משימת סיכום.