לחקור, ליצור ולשתף – ויקיפדיה בהוראת עברית תשפ"א

• עברית במודל "איחוד מול ייחוד"
  • מורי העברית בכיתות ז'-י"ב שלא השלימו קורס זה בשנים קודמות

• 13/10/2020

"המשמעות של ידיעה אינה עוד היכולת לזכור מידע, אלא הפכה להיות היכולת למצוא אותו ולהשתמש בו" (Simon, 1996).

הטכנולוגיה שינתה את האופן שבו אנו מחפשים מידע, מארגנים מידע, יוצרים ומפיצים מידע.

כמו כל מי שצורך מידע מהמרשתת גם התלמידים שלכם פונים לוויקיפדיה… זה הזמן להיכנס אל מאחורי הקלעים השקופים של ויקיפדיה.

בקורס זה נכיר ערכים המאפיינים את ויקיפדיה, ונלמד איך להנחות את התלמידים לקרוא ערך בקריאה ביקורתית ולהיעזר במגוון מיזמי הויקיפדיה להוראת מיומנויות ההבנה וההבעה.

במהלך הקורס ניצור פרקטיקות להוראה בסביבה הדיגיטלית של ויקיפדיה . סביבה זו מזמנת ללומד קריאת טקסטים דיגיטליים בסביבת היפר טקסט דינאמית. בקורס נלמד כיצד להנחות את התלמידים לחזק את האוריינות הדיגיטלית, לגשת לסוגי הטקסטים השונים, להבין אותם ולהעריכם.

השיתוף בכתיבת ערכים בויקיפדיה מאפשרת חיזוק מיומנויות שונות כמו הערכת מידע, השוואה, מיזוג מידע, אינטגרציה של מידע, הבניית מידע  ומסירת מידע באופן מיטבי מבחינת לשון, מבע ותקינות. כמו כן הדיונים סביב הערך מזמנים התמודדות עם מיומנות הטיעון.

ערך השיתופיות וחכמת ההמונים שזורים לאורך הקורס לא רק בסביבת הויקיפדיה, אלא גם בתוצרי הקורס וכך מתבצעת למידת עמיתים עשירה ומגוונת, יחד ניצור חומרי הוראה המשלבים חקר ושיתופיות המאפיינים את הוויקיפדיה, נפתח יחידות להערכה חלופית, נדון בסוגיות ודילמות וכמובן נתמקצע.

הקורס יתקיים בסביבה דיגיטלית בה תוכלו לקחת חלק פעיל בקהילת מורים לעברית הנעזרים בוויקיפדיה בהוראה.

1. הנגשת ויקיפדיה, תכניה וערכיה למורה ככלי פדגוגי ואמצעי למידה.
  2. רכישת כלים לעבודה בסביבה דיגיטלית ואוריינות דיגיטלית.
  3. פיתוח קהילת מורים משתפת, מתמקצעת ויוצרת בסביבה דיגיטלית

מורם לעברית בכיתות ז'-י"ב שלא השלימו קורס זה בשנים קודמות.

מירב שראל.

היקף הקורס ודרישות לקבלת גמול

30 שעות עם ציון. מוכרת כגמול באופק חדש ובעוז לתמורה

לקבלת 30 שעות לגמול עם ציון יש לבצע את כל המשימות באתר הקורס, כולל משימת הסיכום.

מפגש פתיחה

הקורס ייפתח בתאריך 13/10/2020, ביחידה א-סינכרונית.

בהתאם לנהלים החדשים של משרד החינוך נדרשת השלמת כל יחידה בפרק זמן קצוב. לאור זאת לא נוכל לאפשר השלמה של יחידות לימוד באיחור.