פדגוגיה של הנחית דיונים בכיתה- חורף 2018

• חינוך אזרחי
  • מורי אזרחות בחט"ב ובחט"ע

• 17/12/2017

הדיון הוא לב ליבו של החינוך האזרחי. זוהי פעילות שיא המכילה בתוכה פעולות יסוד בדמוקרטיה: למידה, ביטוי, שכנוע והכרעה. בימים אלה, באווירה של חריצת דין תקשורתית והיעדר ספקות, גוברת הנטייה להתבטא בנחרצות או בחוסר סובלנות. דרכים לליבון מחלוקות, קבלת החלטות וללמידה משותפת לנוכח השוני בין תלמידים ועמדות חיוניות יותר מתמיד. מורים רבים מעוניינים לנצל את הפוטנציאל הגלום בדיונים ובשיח חקרני בכיתה אך חוששים לעשות זאת ללא הכשרה מספקת. מטרת הקורס להעשיר מורים ומחנכים בכלים לתכנון וניהול דיונים בכיתה.

הקורס עוסק אם כן,  בשאלה יסודית בחינוך הדמוקרטי: כיצד להפוך את הכיתה למרחב שיחה חינוכי, המאפשר לתלמידים להתנסות בחשיבה על סוגיות שנויות במחלוקת, לבחון את עמדותיהם, ואת עמדות האחרים, ולגבש עמדה מנומקת ועצמאית. הקורס מניח שדיון הוא פרקטיקת הוראה שניתן לשפר באמצעות תרגול. על מנת לקיים דיונים מורכבים בכיתה עלינו ללמד את התלמידים כיצד להשתתף בדיון, כיצד להקשיב וכיצד להגיב. האתגר הפדגוגי הוא לנהל את הדיון במחלוקות באופן שיגביר את האמון וההבנה בין המשוחחים.

• לימוד של מרכיבי השיחה הטובה ככלי ללמידה שיתופית.
  • היכרות עם דגמים שונים לקיום דיונים והתנסות בהם
  • רכישת דרכים לתכנן דיון מוצלח, לבחור נושא לדיון, לעיצוב שאלות לשיחה ולארגון הלמידה המקדימה של התלמידים. העמקה בקשר בין צורות השיחה האפשריות לבין האופן שבו נציג את מטרת השיחה.
  • רכישת דרכים להתמודדות ולעבודה עם הבדלים ומחלוקות, באופן שיאפשר להתגבר על הקושי שהם מציבים ולפתח באמצעותם חקירה מעמיקה של נושאים.
  • אימון בהחלטות הניצבות בפני מורים במהלך הדיון: זיהוי נקודות קריטיות להתערבות, איזון בין ההיבטים הרגשיים להיבטים של בניית ידע ועוד.

תיאור הקורס

הקורס מוכר לאופק חדש לגמול עם ציון בהיקף של 30 שעות  ומוכרת גם כקורס מקצועי לגמול למורי אזרחות

הקורס יכלול שלושה מפגשי פנים אל פנים  בני 5 שעות כל אחד ו 15 שעות של למידה אישית ועבודה קבוצתית א-סינכרונית. הקורס בנוי כסדרה של מחזורי חקר עצמי אותם המורים יבצעו בכיתותיהם. המורים המשתתפים יתכננו דיונים, יוציאו אותם לפועל בכיתתם, יתעדו וינתחו אותם:

• מחזור חקירה ראשון- לימוד, ניתוח ושיפור מאפייני הדיבור הנוכחיים בכיתה בה המורה מתמקד/ת
  • מחזור חקירה שני- התנסות בניהול דיון ובחקירתו.
  • מחזור חקירה שלישי- התנסות בניהול דיון ובחקירתו.

בין מפגש למפגש המורים יבצעו מחזורי חקירה וישתפו בהם (מטלות כיתה וא-סינכרוניות). אנא קראו את הסילבוס המצורף על מנת להתרשם המלוח הזמנים המלא.

דרישות הקורס

• נכונות ואפשרות לביצוע מהלכי חקר עצמי: הוראה בפועל של דיונים ותיעודם.
  • נוכחות והשתתפות פעילה במפגשים הפיזיים והוירטואליים (א-סינכרוניים). אנו ממליצים לבדוק מראש את יכולתכם להיות זמינים ונגישים במועדים השונים של הקורס, הפיזיים והוירטואליים.
  • הגשת מטלת סיכום אישית.

לוח הזמנים

מפגש פתיחה: 17.12.17 (חופשת חנוכה) 16:00-20:00

מפגש אמצע:  4.2.18 16:00-20:00

מפגש שלישי: 22.318 (חופשת פסח) 10:00-14:00

המפגשים יתקיימו במרכז לטכנולוגיה חינוכית, רחוב קלאוזנר 16.

מועד אחרון להגשת מטלת הסיום: 15.4.18